1. Localizare

Comuna Scorțeni este formată din satele Scoțeni (reședință), Bordenii Mari, Bordenii Mici, Mislea și Sîrca. Localitatea se află în zona central vestică a județului Prahova, având ca vecini: la Nord comuna Cosminele, la sud orașul Băicoi, la est comuna Cocorăștii Mislii și la vest comuna Bănești.
Pincipalele orașe aflate în vecinătate sunt: Câmpina (14 km), Băicoi (6 km), Plopeni (10 km), Ploiești (26 km) și Sinaia (44 km). Capitala București se află la aproximativ 85 km.
Studiind aceste date putem concluziona că localitatea se află într-o poziție geografică privilegiată, aflându-se la distanțe relativ scurte de orașele Câmpina și Băicoi, principalele centre urbane ale județului Prahova.
Acesta reprezintă un avantaj pentru forța de muncă locală, cetățenii putând face usor naveta către zonele industriale și unitățile de producție din aceste orașe.
Teritoriul administrativ al comunei este cuprins intre coordonatele:

  • Latitudine: 45°05′35’’N
  • Longitudine:   25°50′55’’E

2. Scurt istoric

Localitatea este atestată documentar pentru prima dată între anii: 1442- satul Mislea, 1598- satul Bordeni, şi satul Scorţeni, care atunci includea doar locuitorii aşezaţi pe Valea Scorţii, sau pe Valea lui Scorţeanu, cel dintâi stăpân al acestei aşezări.
La sfârşitul secolului al XIX-lea, în localitatea Scorţeni se produce îmbunătățirea nivelului de trai, principalul motiv fiind exploatarea petrolului din pădurile care înconjoară localitatea şi astfel economia locală nu se mai limita doar la agricultură.
Ţiţeiul nu este singura bogăţie exploatată din subsol în zonă, ci şi sarea, prin ocnele de la Telega aflată în vecinătate. Sarea se extrage încă din secolul al XIV-lea în ocnele de la Telega, iar la sfârsitul secolului al XVII-lea şi păcura. Companii petroliere americane îşi fac simţite prezenţa tot la sfârşitul secolului XIX-lea şi contribuie la explozia economică în zonă.

Sari la conținut